Framtidens jordbruk - redan här

Regeringen måste förstå vikten av att vi ska ha ett livskraftigt svenskt jordbruk, istället för att förlita oss på andra länders odlingspotential.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Framtidens jordbruk är ett allt mer återkommande ämne. Framtiden stavas ny teknik och fortsatta innovationer. Samtidigt behöver grödorna utökas – det finns det en tydlig policy om. Sverige ska bli mer självförsörjande.

Framtidens jordbruk är redan här. I nuläget existerar det tekniker inom olika områden som går att tillämpa på jordbruk. Teknikerna har inte alltid odling som primärt mål, men genom den precision dessa kan erbjuda lantbruket vore det samtidigt också onödigt ineffektivt att inte ta del av den.

I en artikel i Jordbruksaktuellt (26/6) tar Per Frankelius, universitetslektor vid Linköpings universitet, upp intressanta tankar kring framtidens jordbruk. Han riktar in sig på det som högst troligt kommer bli avgörande för om det kommer bli lönsamt att överhuvudtaget driva gröna näringar. Fokus hamnar därför i något han kallar gränslandet mellan digitaltekniken, robotiken och den artificiella intelligensen (AI). Ett spännande område vi fortfarande bara är i början av att utforska. Fler behöver samarbeta med detta uttalade svenska må, den nationella livsmedelsstrategin.

ANNONS

Viktigast att komma ihåg är att människan genom tekniksprånget inte blir sysslolös i första taget. All teknik måste skötas, och de problem som uppstår måste handskas på rätt sätt. Hur gärna det än drivs på att människan ska bli överflödig och få exempelvis global medborgarlön – är det långt dit. Därför kommer det även fortsättningsvis finnas behov av lantbrukare som har rätt kunskap för att kunna driva framtidens jordbruk. Unga bönder vill dessutom gärna ta över där äldre generationer lämnar. Hur ger vi dem bäst förutsättningar att lyckas? Genom att kunskap förmedlas.

Framtidens jordbruk kommer därför även det befinna sig i ett gränsland. Gränslandet mellan konventionellt jordbruk, ekologisk odling samt precisionsodling. Detta kombinerat med innovation från ännu fler områden, kommer ge oss effektivt odlande. Även bortom fälten genom så kallad vertikal odling, som kommer ännu närmre konsumenten, och på så sätt även till viss del kan klimateffektivisera transporterna.

Drivkraften till denna omställning kan, och bör, inte ligga i huruvida en regering tillsätter rätt åtgärder etcetera. Men regeringen måste förstå vikten av att vi ska ha ett livskraftigt svenskt jordbruk, istället för att förlita oss på andra länders odlingspotential. Särskilt i tider av handelskrig. Då kan vi lika gärna ställa in oss på en framtid då vi uteslutande äter den av LRF föreslagna morotskakan.

ANNONS
ANNONS