Fler nyanlända måste studera

Överenskommelsen om utbildningsplikten måste kunna förverkligas.

ANNONS
|

Krönikan 22/7. Det är för få nyanlända med kort utbildning som sätter sig i skolbänken visar nya siffror från Arbetsförmedlingen och som Ekot i Sveriges Radio rapporterar om (19/7). Bara mellan tre och fyra procent efter två år med uppehållstillstånd.

Annie Rubensson är integrations- och etableringschef på Arbetsförmedlingen. Hon säger till Ekot att de nyanländas chanser att få ett jobb minskar rejält. ”Vi jobbar hårt med att motivera och vi kommer att stärka våra insatser inom vägledning för att informera om vad som krävs på svensk arbetsmarknad. Det är inte säkert att man känner till att det i princip krävs gymnasieutbildning för att få en varaktig anställning i Sverige”, säger hon.

ANNONS

I den migrationsöverenskommelse som slöts 2015 mellan regeringen och Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna fanns frågan om en utbildningsplikt med för personer som kommer till Sverige senare i livet och som inte uppnått grundskolekompetens. I slutet av juni fick Skolverket i uppdrag att ta fram stöd- och kartläggningsmaterial till kommunerna. Vid årsskiftet skall den nya utbildningsplikten vara på plats för de cirka 20 000 äldre nyanlända som saknar grundskolekompetens. Den som inte går i skolan blir av med sin ersättning.

Det här borde rimligen leda till att fler går utbildningen. Men då är det viktigt att motivera och informera. Professor Olof Åslund på Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) säger till Ekot att många inte tror att de klarar utbildningen eller inte ser nyttan av den.

Men det är en sak att ta beslut om plikten. En annan är att se till att den blir verklighet. Lärarförbundet varnar för att lärarbristen gör att kommunerna redan idag konkurrerar hårt om lärarna. Lärarförbundets ordförande, Johanna Jaara Åstrand, säger till Lärarnas tidning, att lärarna inom sfi och komvux har hamnat vid sidan av de statliga satsningarna och att det nu krävs rejäla åtgärder från staten för att öka attraktiviteten för lärare som arbetar inom sfi och komvux. Man kan alltså ana att det snart kommer krav på extra statliga lönepengar också till den här gruppen av lärare.

ANNONS

Det blir en utmaning för kommunerna, inte minst just att få tag på lärare. Härom året satsades extra för att utbilda fler sfi-lärare. Men det gäller också att få tag på lokaler. Här måste kommunerna som huvudmän bli duktigare på att prioritera. Och staten måste vara beredd att skjuta till resurser.

Den sexpartiöverenskommelse som slöts om utbildningsplikten innebar att Skolverket fick i uppdrag att se över den kommunala vuxenutbildningens förmåga att möta behov och förutsättningar hos framför allt nyanlända med kort utbildning. Nu måste den förmågan omsättas i praktiken. Ett måste för integrationspolitiken.

ANNONS