Finns kvittot kvar om 40 år?

Digitaliseringen går snabbt fram, vilka spår vill vi att det ska vara kvar?

ANNONS
|

Krönikan 9/1. Jul- och nyårshelgerna blir ofta en tid då det inte bara julstädas. I anslutning till att det gamla året tar slut passar många på att rensa i hyllor, garderober och förråd. Det kan hända att man, åtminstone om man levt ett tag, stöter på en pärm med gamla papper. Kanske de där betygen från årskurs åtta, pärmen med alla låneavier från första lägenheten eller kanske kvitton från köpet av den första datorn.

Men även hos den som sparar mycket, är det mesta kastat. Tänk bara på alla kvitton som man kastat genom åren. Inte på bilen eller de dyra kapitalvarorna, utan på all de där mindre sakerna som du köpt. Enligt Svensk Handel skrivs det varje år ut 1,7 miljarder papperskvitton i Sverige. Många av dem kastas direkt.

ANNONS

Enligt en artikel i Dagens Nyheter tror Svensk Handel att 2018 kommer att bli året då allt fler butiker erbjuder digitala kvitton och detta kommer att slå igenom på allvar. Allt fler butiker erbjuder det och allt fler kunder kommer att vara intresserade.

Det finns många fördelar med att slippa papperskvitton och det är lätt att se det som ännu ett steg i digitaliseringen av samhället. Det är mycket som tidigare skedde med papper, där det idag är den digitala lösningen som är gällande. Det var länge sedan vi hämtade lönen kontant på lönekontoret och idag görs också de allra mesta av våra betalningar utan kontanter och sedan några år helt utan papper. Att också papperskvitton försvinner är därför en naturligt och välkommen del i den utvecklingen.

Det finns dock en del som behöver lösas också i den digitala världen. Till exempel var de digitala kvittona ska samlas. Idag hamnar de flesta kvitton i plånboken, varifrån de med tiden förpassas till en papperskorg. Ska det vara den enskilde som ska få dem mejlade till sig – och vem vill i så fall ha inkorg med en massa mejl med inköp av en kaffe och bulle på en djurpark eller en pocketbok på stationen? Kanske ska de samlas i en slags kvittoburk på nätet där alla kvitton finns samlade, oavsett varifrån de kommer eller så ska varje företag ha sin egen kvittoburk dit man få logga in.

ANNONS

Kvittona som är på väg bort är en del av en samhällsförändring. Allt mindre fäst på papper, allt mer finns bara digitalt. Frågan är vad det betyder för framtiden och för våra minnen. Idag kan vi ägna en julhelg åt att bläddra igenom pärmar med sparade papper, foton och minnen både från den egna ungdomen och tidigare generationer. Om vi vill ägna oss åt något liknande om 40 år, vill vi då ha tillgång till ett överflöd av material med vartenda inköp och Twitterinlägg registrerat eller kommer de digitala dokumenten och fotspåren då vara automatiskt bortstädade och raderade? Det behöver vi som individer och som samhälle fundera på nu, när omställningen till det digitaliserade samhället sker. Kommer julklappskvittot att finnas kvar om 40 år, och vill jag att det ska vara kvar?

ANNONS