Ett slag mot högre utbildning

Beklagligt att regeringen väljer att tumma på kvalitén och utökar antalet platser på högskolan i stället för att vidta handfasta åtgärder

ANNONS
|

Krönikan 18/10. Budgeten för 2018 kan kort sammanfattas med allt åt alla. Högre barnbidrag, sänkt skatt åt pensionärerna, höjda anslag åt försvaret och flera miljarder till skola och vård. Men budgeten lämnar mycket över att önska.

Som vanligt när Socialdemokraterna lägger budget så prioriterar man hellre miljoner åt ingenting framför politik som faktiskt förbättrar. Studenter är än en gång förlorare i ett politiskt vägval där antalet utbildningsplatser prioriteras över dess innehåll och kvalitet.

Utbildningsbehovet är stort i Sverige. Kvalitén är sjunkande på de utbildningar som finns, men återigen prioriterar regeringen fler platser på högskolan i stället för satsningar på kvalitetshöjning och höja ambitionen med yrkeshögskolan. Det föreligger ett dilemma i att utbildningsbehovet är stort där låg utbildning oftast inte leder till några jobb.

ANNONS

Utbildningsnivån bland de arbetslösa är ofta låg och många har inte behörighet att söka yrkes- eller högskoleutbildningar.

Sjunkande kvalitet inom högre utbildning har länge varit ett problem. Det är då beklagligt att regeringen väljer att tumma på kvalitén och utökar antalet platser på högskolan i stället för att vidta handfasta åtgärder som skulle leda till en förbättring. Med färre platser, en kvalitetssäkrad utbildning och en utbyggnad av yrkeshögskolan skulle utbildningen kanske äntligen löna sig i Sverige.

Även om utbildningsbehovet är stort i Sverige kan det inte skyndas på hur som helst. Regeringen måste lära av kritiken mot lärarutbildningen och polisutbildningen. Det är brist på såväl lärare som poliser men att öka antalet platser på respektive utbildning har inte löst några problem, utan snarare tummat på kvalitén och urholkat högskolans resurser.

Utbildningsbehovet är stort och viktigt men det kan inte skyndas på hur som helst. I sin iver att ge allt åt alla struntar regeringen helt i att kvalitetssäkra utbildningen och se till att det faktiskt lönar sig att studera vidare.

Det är därför beklagligt att se ännu ett regeringsförslag där man inte lärt sig någonting av tidigare misstag. De som väljer att vidareutbilda sig oavsett om det är inom universitet och högskola eller yrkeshögskola förtjänar bättre än en regering som höjer studiebidragen utan att ha några som helst ambitioner att komma tillrätta med problemen som finns i övrigt. Några färre hundralappar i CSN-lån kommer knappast hjälpa den som vill investera i en utbildning men i stället möts av bristande kvalitet och en utbildningspolitik i förfall.

ANNONS

ANNONS