De välbeställda pensionärerna

Krönikan 15/5. Anpassa insatserna och undvik generella förmåner.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Alla pensionärer har det inte knapert. Det borde vara ett självklart konstaterande, men i den allmänna debatten är det lätt att få intrycket av att alla pensionärer har det svårt ekonomiskt. Det finns en grupp pensionärer som har det väldigt dåligt ställt, framför allt de som har haft låga eller inga inkomster och dessutom inte fått ta del av några kompletterande pensionsförsäkringar från sina arbetsgivare.

Men väldigt många har också en mycket god ekonomi. De har förmånen av en god inkomst när den allmänna pensionen slås samman med det som betalas i tjänstepension. Har man dessutom ägt sitt boende och det är avbetalat, kanske med en viss hjälp av inflationen, så är månadskostnaden låg. Eftersom fastighetsskatten har begränsats så innebär inte heller den värdeökning som bostaden genomgått någon belastning. Utgifterna minskar också när det inte längre finns några barn att försörja.

ANNONS

Sveriges Television har bett Statistiska centralbyrån göra en undersökning av hur de som är pensionärer idag har det jämför med hur de hade det för knappt 20 år sedan. Det är alltså situationen för samma individer som jämförs, inte pensionärsgruppen nu med pensionärsgruppen då. Undersökningen visar att majoriteten har fått ökad disponibel inkomst – det vill säga de har mer pengar att göra av med som pensionärer än de hade när de var mitt uppe i yrkeslivet. Delvis är detta en naturlig följd av utformningen av undersökningen. Det är inte underligt att den som nyss gått i pension har det bättre ställt än vad hen hade som 47-åring. Nästan två decenniers reallöneutveckling och utflugna barn förklarar en hel del. Men att nästan hälften av 80-åringarna har det bättre ställt idag än för två decennier sedan är naturligtvis glädjande.

Vad som inte heller finns med i rapporten är pensionärernas förmögenhet. Det förs ju inte längre någon statistik av förmögenhet på individnivå i Sverige. Troligen finns det dock samlat rejäla förmögenheter hos Sveriges pensionärer, men precis som i samhället i övrigt är de ojämnt fördelade.

Att många, kanske majoriteten, av Sveriges pensionärer har en rätt bra ekonomisk ställning är ett viktigt konstaterande. Det finns många pensionärer som har det mycket svårt ekonomiskt. När man politiskt vill hjälpa den gruppen är det viktigt att hålla i minnet att det också finns pensionärer som har det betydligt bättre ställt än de flesta yrkesarbetande i vårt land. Det är också så att de som är yrkesverksamma i framtiden kommer att få betala för allt fler pensionärer.

ANNONS

Därför behöver också insatserna anpassas till vilket problem som ska lösas – de många som har lite pengar att röra sig med. Ytterligare generella förmåner innebär bara att det blir mindre för dem som behöver det mest. Den som bor på en stuga på landsbygden och arbetat hemma hela livet blir ju inte hjälpt av att en pensionerad börs-vd får åka gratis med kollektivtrafiken.

ANNONS