Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Grimpe2C-Mathias.jpg

Centerpartiet står upp för värderingar

Oavsett vad motståndarna tycker om Annie Lööf och Centerpartiet – värderingarna går det inte att ta miste på.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Oavsett vad motståndarna tycker om Annie Lööf och Centerpartiet – värderingarna går det inte att ta miste på. Där andra politiker och partier nervöst famlar och lyssnar på opinionen endera dagen och tycker på ett sätt, nästa dag på ett annat sätt, där står C för stabilitet. Oerhört efterlängtat i dagens politiska klimat.

Den kris Sverige nu genomlevt, och lyckats hantera, visar oss att det behövs en förståelse för de problem klimatförändringarna kommer medföra. Klarar den nuvarande regeringen av detta? Sedan de 1,2 miljarderna som bestämts i statligt krisstöd blev offentlig har kritiken hopats. Krisstöd kan självklart tyckas vara en udda företeelse när dessa utdelas till företag, men de som förstår jordbrukets roll för Sverige, inser också att vårt land inte är något utan några bönder. Såväl köttbonde som odlande bonde behöver därför ett rättvist stöd av staten. Men 1,2 miljarder visar bara hur stor okunskapen om jordbruk är inom regeringen.

Regeringsmakten är allt mer bräcklig ju närmare valet vi kommer. Ingen kan exempelvis ha missat hur S fullständigt tagit avstånd från MP. Det är ett anmärkningsvärt agerande. Alliansens ibland ganska intensiva diskussioner om ställningstagande inom olika frågor, är inget att jämföra med regeringens sedan länge kända kris. Opinionssiffrorna har dalat neråt i en djup svacka och inget tyder på att S kommer hämta sig ur den. MP:s skatteiver är inte bättre den. Klimatet verkar som bortglömt när symbolpolitiken istället blivit viktigare för MP.

Centerpartiet står för en välkommen tydlighet. Alla väljare uppskattar inte tydlighet, det är viktigt att komma ihåg. De vill hellre ha lågvattenmärken bestående av ohederligt spel och värderingsfri politik. Men för alla andra som är ute efter bestående värderingar och en politik som gynnar hela Sverige, då gäller det att läsa Centerns valmanifest. Det omfattar både landsbygd och stad.

Regeringens politik utgörs allt för ofta av utredningar. Ett annat angreppssätt och högre ambition vore att föredra. För hur partier tar sig an utmaningar, är något väsensskilt. Jobbskapandet är som alltid i fokus hos Centern. Annie Lööf uttryckte som exempel på detta till SVT (14/5), att hon vill sprida Gnosjöandan till hela landet. Det är denna djupare förståelse för arbetsmarknaden som måste finnas för att omsätta teori till praktik för att jobben också ska kunna skapas.

När C på DN Debatt (2/8) målar upp en vision om att vara en motvikt till populism och främlingsfientlighet, sker detta således genom att låta valet handla om värderingar. Det andas optimism och framtidstro, kryddat med en stor dos politiskt självförtroende. Något som behövs med de utmaningar vi har framför oss. För ekonomisk tillväxt går att kombinera med minskade klimatutsläpp. Allt annat är otänkbart. Men det krävs högre ambitioner än de vi sett hitintills. Klimatpolitiken måste bli offensiv och göra verklig skillnad – framtiden måste utgöras av annat än dagens ineffektiva skatter. Grön tillväxt är istället ett förhållningssätt vi behöver mer av. Genom att satsa på förnybart bygger vi ett väl rustat samhälle, som klarar av klimatförändringarna.

C vill vara en motvikt till ett hårdare samhällsklimat, och istället lyfta fram medmänsklighet och öppenhet. Det gynnar oss alla, oavsett nuvarande politisk hemvist. Annie Lööf står för efterlängtad politisk finess.

MEST LÄST