Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Bättre alternativ till samtyckeslag

Med oaktsamhetrekvisit ges man möjlighet att fälla även den som inte hade för avsikt att begå handlingen,

Krönikan 10/11. De senaste veckorna har hashtagen metoo trendat på sociala medier. Under #metoo har kvinnor spridit berättelser om när även de blivit bland annat sexuellt utnyttjade eller ofredade. Vad som tidigare har varit samlade berättelser kvinnor emellan, har blivit en rörelse där mäktiga mediemän tar timeout, utreds och till och med får sparken. Vad som förut har tystats ned får äntligen komma upp till ytan och det som förr bortförklarades som skämt utreds.


Naturligtvis har även politikerna hakat på #metoo. Förutom att berätta att de i sin budget minsann föreslår x antal kronor till riktade resurser åt ditten och datten, ses detta som ett gyllene tillfälle att återigen lyfta plakatpolitik. Jämställdhetsminister Åsa Regnér var snabb med att lova att regeringen har för avsikt att redan innan jul presentera ett skarpt förslag om en samtyckeslag, som ska träda i kraft under nästa år. Förra hösten presenterade Sexualbrottskommittén förslag på reformerad sexualbrottslagstiftning där bland annat samtyckesrekvisit föreslogs.


Ett samtycke i sig är naturligtvis inget dåligt. Men en samtyckeslagstiftning tenderar att bli meningslös och inte komma åt problemen som finns även med nuvarande lagstiftning. Det är svårt nog att bevisa vad som har skett och polisen har inte tillräckligt med resurser för att utreda och föra fram bevis i tid. I stället för att passa på att lyfta sin egen plakatpolitik under årets kanske viktigaste kampanj borde politikerna fokusera på förslag som skulle kunna ge faktisk förbättring.


Bengt Ivarsson, tidigare ordförande för Advokatsamfundet, uttalade sig i januari 2017 i ett särskilt yttrande i utredningen om samtyckeslagstiftning. Han ansåg att den huvudsakliga anledningen till det låga antalet fällande domar är bevisproblem gällande vad som har skett. En samtyckeslagstiftning skulle inte lösa det problemet, men ett oaktsamhetsbrott skulle kunna vara en väg att gå för fler fällande domar.


Med oaktsamhetrekvisit ges man möjlighet att fälla även den som inte hade för avsikt att begå handlingen, men som på grund av omständigheter borde ha förstått att den andra personen inte deltog frivilligt. Bilden av hur en regelrätt våldtäkt går till eller vem som utför den måste ändras. Med oaktsamhetrekvisit kommer man åt ännu fler av de som tar kvinnor med tvång.


#metoo-rösterna verkar ha förvånat många män men för kvinnor var det knappast en överraskning att det är så pass många som har blivit utsatta för något. Bakom varje #metoo-kvinna finns minst en man som begått ett övergrepp. Kvinnor har länge vetat att en våldtäktsman inte är uppenbar. Det kan vara snälla killen i klassen, på krogen eller på jobbet. Det är inte alla män – men det är för många män och det är nästan enbart män.
Det vore sorgligt om en så stark rörelse skulle stanna vid uddlös symbolpolitik och enskilda mediemäns agerande. Varenda kvinna som även hon har blivit utsatt förtjänar något bättre än så.

MEST LÄST