Språkrör. Inte lätt att ha två språkrör, Isabella Lövin eller Gustaf Fridolin hamnar ofta i skuggan av den andra.
Språkrör. Inte lätt att ha två språkrör, Isabella Lövin eller Gustaf Fridolin hamnar ofta i skuggan av den andra.

Alldeles för tidigt att räkna ut Miljöpartiet

Men även om det ser mörkt ut just nu är det för tidigt att räkna ut partiet helt. Det ska ändå mycket till för att ett parti ska åka ur riksdagen.

ANNONS
|

På fredag samlas Miljöpartiet till kongress i Linköping. Det är ett parti i hård motvind och det är långtifrån den optimism som fanns för tre år sedan. I valet till Europaparlamentet blev Miljöpartiet näst största parti i Sverige. Med 15,4 procent av rösterna blev de större än Moderaterna och fick fyra ledamöter i Europaparlamentet.

Sedan dess har det bara gått utför. I riksdagsvalet fick partiet mindre än hälften av det stöd man hade i EU-valet och tappade röster trots att man varit i opposition. Man lyckades ändå bilda minoritetsregering med Socialdemokraterna, ett tydligt mål för partiet.

ANNONS

Miljöpartiet var inte helt oprövat i regeringsställning, under början av 2000-talet hade man ett organiserat samarbete med Socialdemokraterna, inklusive politiska tjänstemän i regeringskansliet. Runt om i landet har man också ingått i olika former av styrande koalitioner. Men den påfrestning som mött partiet i regeringsställning var det ingen som förväntade sig.

Det är inte underligt att många av de väljare som lade sin röst på Miljöpartiet blev besvikna när partiet i regeringsställning drev igenom mycket kraftiga inskränkningar i flyktingpolitiken. Resultatet har blivit ett fortsatt fall i opinionen. I dag handlar spänningen för partiet inte om man ska bli näst största parti eller inte, utan om partiet ska klara fyraprocentsspärren.

Frågan är då om miljöpartisterna ångrar att de gick med i Löfvens regering. Knappast. Visst har det varit en tuff tid, men till skillnad mot tiden i opposition kan man nu få igenom delar av sin politik. Och det handlar inte bara om några få samarbetsområden, utan hela bredden på politiken.

Det kanske inte märks hos vanligt folk, eller ens hos den vanlige medlemmen i Miljöpartiet, men de mest aktiva, inte bara på riksnivå, ser och noterar. Visst är opinionssiffror viktiga, men politik handlar trots allt om att påverka samhället.

ANNONS

Detta är dock inte detsamma som att också få framgång hos väljarna. Många centerpartister kan berätta om stora framgångar både i borgerliga regeringar och i uppgörelser med socialdemokratiska regeringar, utan att väljarna uppskattat de resultaten i senare val. Tvärtom!

I dag är det faktiskt svårt att se ett scenario där Miljöpartiet går stärkta ur valrörelsen 2018. Men även om det ser mörkt ut just nu är det för tidigt att räkna ut partiet helt. Det ska ändå mycket till för att ett parti ska åka ur riksdagen. Frågan är däremot om partiet kommer att vara redo att gå in i ett regeringssamarbete igen efter valet, oavsett om möjligheten uppstår tillsammans med Socialdemokraterna eller med Alliansen.

ANNONS