Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Ås kloster ringas in med radar

  Resterna av Hallands rikaste kloster, Ås kloster, ligger meterdjupt ned i marken. Utan ett spadtag har forskarna fått fram en tydlig bild av hur munkarna bodde.

  I en vecka har marken framför Kungsgården scannats av med georadar. Ett medeltida maktcentrum tar form på geofysikern Immo Trinks dataskärm.

  - Man ser klostret och tillbyggnaden där abboten bodde, mittemot låg lekmanshuset för de som arbetade på klostret. Här är källaren till södra längan som var ganska stor, ungefär där huset står idag låg kyrkan, berättar Immo Trinks.

  Han har hyrts in tillsammans med arkeologen Bengt Westergaard för att hitta sanningen om klostret som grundades 1194. I Kungsgårdens källare visar de upp rester av kyrkomuren som är över 800 år gammal.

  - Först kom det hit en abbot och kanske ett dussin munkar från Cistercienserorden. Klostret växte och hade stort inflytande, de bestämde över kanske 300 gårdar som låg runt om. Man har hittat texter där påven ber abboten inspektera andra kloster, berättar Christer Andersson som är drivande i projektet.

  I början av 1500-talet blir skrifterna om klostret färre, byggnaderna revs runt 1535 då man behövde tegel och sten till Varbergs fästning. Den grundliga rivningen är en anledning till att vi vet så lite om klostret idag, man hittar på sin höjd en halv sida om Åskloster i historieböckerna. Därför tror Christer Andersson att resultaten av veckans undersökningar kommer att ha stor betydelse för historieskrivningen.

  - Detta var Hallands rikaste kloster, man drog upp så mycket lax att nunnorna i Gudhemsklostret i Skara blev utan. Men vi vet inte mycket om det och det väckte mitt intresse. Först trodde vi att det låg norr om dagens gårdshus, men där verkar det ha varit kyrkogård.

  Christer Andersson är till vardags astronom på Onsala rymdobservatorium. Han delade sitt intresse för Åskloster med sin vän Lennart Eliasson. Tillsammans lyckades de engagera Tore Nyberg, professor på Odense universitet och Hans Krongaard Kristensen på Århus universitet. Alla fyra arbetade ideellt och med de ansedda forskarna med i laget gick det lätt att få anslag till undersökningen med georadar.

  - Nu har Länsstyrelsen sagt att de är med på att vi börjar gräva. Det är klart att jag hoppas att projektet kan fortsätta, säger Christer Andersson.