Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Stänger snart. Älvsereds Shoppingcenter, med anor från slutet av 1800-talet och åtta anställda, har försatts i konkurs. Inom kort säljs varulagret ut.

Älvsereds Shoppingcenter läggs ned

Efter flera år med sjunkande omsättning och minusresultat, såg ägarna till Älvsereds Shoppingcenter AB ingen framtid. I förra veckan begärde de sitt bolag i konkurs.

När företaget gjorde sitt årsbokslut i juni 2008 uppgick nettoomsättningen till 12,8 miljoner kronor. Två år senare hade den sjunkit med drygt 18 procent, till 10,4 miljoner kronor.

De tre senaste åren har bolaget gått med förlust och det egna kapitalet har därför minskat undan för undan. I förra veckan ansåg ägarna, Mona Larsson och två döttrar, att de kommit till vägs ände, och begärde sitt bolag i konkurs. Till Varbergs tingsrätt skrev de: ”Bolaget har kommit i obestånd, orsak likviditetsbrist, nedåtgående försäljning, ser ej några framtida förändring eller lösningar som gör att vi kan fortsätta vår verksamhet.”

Advokat Maria Almgren utsågs av tingsrätten till konkursförvaltare.

- Det finns inga spekulanter och jag beslöt redan i förra veckan att inte göra något försök att sälja rörelsen.

Istället kommer det med början på torsdag att starta en utförsäljning av varulagret under några veckor. Därefter kommer inventarierna och eventuellt restlager att säljas, i syfte att få in pengar till fordringsägarna i konkursen.

Förutom delägarna har bolaget sex anställda, samtliga kvinnor. De har nu sagts upp av konkursförvaltaren.

Inne i butiken ligger Älvsereds Restaurang & Taverna. Den har andra ägare, och berörs inte direkt av butikens nedläggning. Även fastigheten har annan ägare.

Älvsereds Shoppingcenter har sålt kläder, skor och presentartiklar, främst i butiken i Älvsered men sedan i våras även via nätet. Bolaget är sprunget ur Älvsereds Postorder, vars moderbolag Västgöta Väfnad från slutet av 1800-talet drev textiltillverkning i Älvsered, och jämte Pyttebanan var en förutsättning för samhällets framväxt.

Dagens Älvsered präglas av utflyttning och nedläggningar, och konkursen är därför ett hårt slag. Under 2010 gjordes med stöd av EU-pengar en lokal utvecklingsplan för Älvsered, där shoppingcentret framhölls som ”ett av ortens viktigaste företag”.