Inte politiskt. Svenska kyrkan styrs politiskt och även om vi i SD:s nomineringsgrupp har vår grund i en politisk rörelse utgår vi ifrån den heliga skriften i det kyrkliga arbetet och inte från politik.
Inte politiskt. Svenska kyrkan styrs politiskt och även om vi i SD:s nomineringsgrupp har vår grund i en politisk rörelse utgår vi ifrån den heliga skriften i det kyrkliga arbetet och inte från politik.

Vi vill kämpa för kristen tro och tradition

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Svar

Ett viktigt beslut togs på årets kyrkomöte(16/12).

Debatt. Vänsterliberaler inom Svensk kyrkan är nu väldigt stolta över att de lyckats ändra kyrkans språk. I sin iver att göra nya kyrkohandboken genuskorrekt har majoriteten i kyrkomötet beslutat att på vissa ställen stryka ordet ”herre”, ”fader” och ”han” i benämningen av Gud! Det finns även en bön där församlingen ska be till Gud som sin far och mor.

Svenska kyrkan styrs politiskt och även om vi i SD:s nomineringsgrupp har vår grund i en politisk rörelse utgår vi ifrån den heliga skriften i det kyrkliga arbetet och inte från politik.

ANNONS

Visst kan Gud beskrivas ha moderliga egenskaper men i den kristna tron är det djupt förankrat att Gud är vår himmelske fader. I de bibliska originaltexterna står det ”Herre” och ”Gud”. I de gammaltestamentliga originaltexterna benämns Gud framförallt som ”Herre”, som en ersättning för det judiska heliga gudsnamnet JHVH, samt ”Gud” (hebreiska אֱלֹהִים Elohim). I de nytestamentliga texterna är det ännu enklare. Där benämns Gud framförallt som ”Gud” (grekiska Θεός Theos) och ”Herre” (grekiska κύριος Kyrios på grekiska). Svenska kyrkan är en luthersk kyrka och Luther lärde oss Skriften allena (Sola scriptura).

Den nya kyrkohandboken styr inte bara predikningarnas språkbruk, utan också mycket annat kring gudstjänsterna, exempelvis vilken musik som ska spelas. Många kyrkomusiker och kyrkligt aktiva har protesterat mot flera förändringar utav kyrkohandboken i press och på sociala medier.

Vi sverigedemokrater är naturligtvis inte emot alla förändringar i den nya kyrkohandboken. Vi menar dock att om förändringar skall göras skall de göras med respekt för den kristna tron och tradition. Energi bör inte ägnas åt att gå emot Gudsbeskrivningarna i de bibliska originaltexterna.

Även om vi sverigedemokrater har motsatt oss flera förändringar i nya kyrkohandboken är det inte skäl att lämna Svenska kyrkan, snarare tvärtom, det ger ännu större skäl att stanna kvar och kämpa för tro och tradition!

ANNONS

Daniel Engström (SD)

teologie magister

Johanna Palmelid (SD)

kyrkomötet

ANNONS