Shopping. I programmet Lyxfällan hamnar ofta shopping­glada människor i svåra lägen, efter att ha dragit på sig lån med höga räntor.
Shopping. I programmet Lyxfällan hamnar ofta shopping­glada människor i svåra lägen, efter att ha dragit på sig lån med höga räntor.

Stoppa ockerräntor!

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Lån. Jag kan inte låta bli att fascineras av programmet Lyxfällan i tv och kan tänka mig att det skulle kunna fylla en hel veckotablå om alla som behöver stöd skulle få det. Människor hamnar i svåra lägen men det som verkligen gör mig arg och ledsen i programmen är att se de höga räntor som många drar på sig genom lån från ockerfirmor. När jag gick i skolan fick vi lära oss innebörden av begreppet ocker som wikipedia beskriver det: ”Ocker är enligt svensk rätt ett brott som består i att den som utnyttjar någons trångmål, oförstånd, lättsinne eller beroendeställning till att bereda sig förmån, som står i uppenbart missförhållande till vederlaget eller för vilken vederlag inte skall utgå, döms för ocker till böter eller fängelse i högst två år.[1] Om brottet är grovt döms man till fängelse, lägst sex månader och högst fyra år.[2] Som exempel kan nämnas lån med oskäligt hög ränta” och ”i 1734 års lag var gränsen satt vid 6 %, all ränta högre än så betraktades som ocker. Under slutet av 1800-talet försvann dessa regler i de flesta länder, i Sverige 1864 under vissa förhållanden och helt 1907”.

ANNONS

Jag anser att det är dags att återta lagstiftning mot ocker när jag hör de räntor som nämns i sammanhanget där 20-30 procent förekommer, ibland ännu mer. Nu till min fråga: Kan de halländska riksdagsledamöterna tänka sig att agera mot ockerräntor? Lagstifta? Vad säger Michael Svensson som i debattartikeln i HN 18/10 anser att ”Framtiden kräver stort mod”? Kan du tänka dig att arbeta för lagstiftning mot ockerräntor? Det där med brott och straff du vet.

Jan Berge (MP)

ANNONS