Decentralisera kommunala och regionala verksamheter

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Halland. Den rödgröna regeringen flyttar ut verksamheter från Stockholm med ambitionen att hela Sverige skall leva och utvecklas. En hel del protester kommer givetvis från de som i dag är verksamma inom respektive verksamheter. De som är nöjda är de kommuner och regioner som får till sig nya verksamheter.

Vågar vi i våra kommuner och region göra det samma – en utlokalisering av verksamheter? Region- och kommunpolitiker borde ställa sig den frågan om de redan inte gjort det. Jag frågar mig varför administrativa verksamheter måste finnas i centralorter med dyra hyror och parkeringsproblem.

ANNONS

Vill vi ha fler bostäder i centrum måste den kommunala administrationen flytta på sig. Givetvis måste verksamheter där medborgarna behöver direktkontakt med det demokratiska systemet finnas i en tätort. Måste det vara i centrum av staden?

De senaste åren har mycket satsats på den digitala utbyggnaden. I dag kan man med hjälp av teknik ha viss tillsyn av vårdtagare i sitt eget hem. Konferenser av olika slag sker i dag på avstånd med teknikens hjälp vilket ur miljösynpunkt ofta är att föredra. Invånarna förväntas använda sig av den digitala tekniken i kontakter med myndigheter av olika slag.

Behöver vi ha t ex skolan och miljökontorets administration i centralorten eller vore det en möjlighet för andra tätorter i kommunen att växa?

Måste all regional administration finnas bara på några få kommuner eller vore det möjligt för de mindre tätorterna i Halland att få del av fler arbetsplatser.

Vågar regeringen borde man också våga från region och kommun. Vill vi att hela länet skall leva och utvecklas måste vi våga decentralisera och inte bara prata och tycka i vackra ordalag när det närmar sig val.

ANNONS

Inger Johansson

ANNONS