Läkare. Det går att utforma ett vårdsystem där man listar sig på läkare, skriver Tommy Rydfeltdt (L).
Läkare. Det går att utforma ett vårdsystem där man listar sig på läkare, skriver Tommy Rydfeltdt (L). Bild: Johnny Samuelsson

Alla skall ha rätt till en egen namngiven husläkare

Jag håller om att varje patient skall ha en fast läkare.

ANNONS
|

Svar

på "Svårt med läkartid på vårdcentralen" (8/6).

Gösta Eliasson, ordförande för Svensk förening för allmänmedicin i Halland, tar i HN 8/6 upp den brist som finns på allmänspecialiser och som i sin tur innebär att de som inte önskar alltid får en tid på vårdcentralen.

Jag håller med vad han skriver att varje patient skall ha en fast läkare. Det stämmer väl med det sjukvårdsprogram som Liberalerna antog på landsmötet 2017.

Enligt läkarfakta fanns det 7 302 stycken aktiva allmänspecialister i Sverige 2016. Det skulle innebära en läkare per 1 369 patienter.

Men alla jobbar ju inte på vårdcentraler eller väljer att arbeta deltid. Därför finns det en brist.

ANNONS

Som regeringens utredare Anna Nergårdh påpekar skulle även andra kompetenser kunna vara fast läkare på vårdcentral. Hon pekar på specialister i geriatrik eller barn- och ungdomsmedicin, alternativt en ST-läkare i allmänmedicin.

Anna Nergårdh påpekar att det behövs fler allmänspecialister och det är glädjande att hon föreslår utökade antal utbildningsplatser.

Idag listar man sig på en verksamhet, en vårdcentral. Men det är inget krav i hälso- och sjukvårdslagen. Där står att ”landsting ska organisera primärvården så att alla som omfattas av landstingets ansvar för hälso- och sjukvård kan välja utförare av hälso- och sjukvårdstjänster samt få tillgång till och välja en fast läkarkontakt”

Det går alltså att utforma ett vårdsystem där man listar sig på läkare.

Med dagens system är det i princip omöjligt att ha listningstopp på en vårdcentral då man därmed också blir nekad att besöka andra specialiteter. Men med listning på läkare kommer enskilda läkare på vårdcentralerna att nå så många listade patienter att det blir ett stopp men man erbjuds då annan läkare. Valfriheten består.

Liberalerna är övertygade om att ett förändrat vårdval med listning på läkare, enligt dansk och norsk modell, och fast läkare för patienten, skulle locka fler att arbeta på vårdcentraler och därmed skapa ökad tillgänglighet.

ANNONS

Tommy Rydfeldt (L)

Gruppledare och ordförande Närsjukvården

ANNONS