Det är färre, inte fler, hinder som landsbygden behöver.
Det är färre, inte fler, hinder som landsbygden behöver. Bild: Stefan Jerrevång / TT

Slaget om landsbygden

Intresseorganisationer som bjuder in partiledare till sina evenemang när det är valår har god chans att få ett positivt svar, åtminstone om intresset omfattas av en tillräckligt stor väljargrupp.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Ledare 19/5. Nog är det smart av organisationen Hela Sverige ska leva att förlägga sitt största arrangemang, Landsbygdsriksdagen, så att det alltid genomförs när det är valår. Till årets arrangemang som nu pågår i Örnsköldsvik anländer denna lördag inte mindre än sju partiledare för att på scenen delta i det arrangören kallar ”Landsbygdspolitisk partiledardialog”. Den enda som inte dyker upp är Ebba Busch Thor. Hon är upptagen på annat håll och kanske har hon också har insett att detta inte är slaget Kristdemokraterna kommer vinna.

Konkurrensen om att säga att man står på landsbygdens sida får ändå sägas ha ökat under senaste året. Men det är skillnad på att säga och att göra och det är skillnad på vad partierna anser ska göras. Det finns också en skillnad i synen på landsbygdens potential. Den röda politiken är generellt sett inriktad på stöd och bidrag.

ANNONS

Visst är det bra att den ekonomiska hjälpen finns där när det är motigt, men ett förhållningssätt som gör att det blir hållbart i längden är att underlätta för människors engagemang och skaparkraft. Istället för att ständigt lägga hinder och göra gropar i vägen i form av regler och byråkrati gäller det att skapa förutsättningar som gör att resan blir behaglig och fri.

Lagom till Landsbygdsriksdagen presenterade det tydligast profilerade landsbygdspartiet, Centern, på fredagen fem reformer som går i denna friare anda. Bland annat vill man ta bort bygglovskravet för fler företagslokaler knutna till gårdsbyggnader. Syftet är att underlätta företagsamheten så att Sverige kan bli ännu attraktivare som besöksmål.Konkret handlar det om att det ska bli enkelt att bygga till exempelvis ett café eller en kanotuthyrning utan att stöta på långdragen och kostsam hantering.

Dessutom vill man avskaffa kravet på hotelltillstånd för pensionatverksamhet på landsbygden, något som i dag kräver tillstånd från polismyndigheten. Centerpartiets motivering låter fullt rimlig: ”Den som vill öppna upp sitt hem för turister ska vara fri att göra så”.

Mer frihet att skapa sig ett liv på landsbygden eller mer stöd för att klara livet på landsbygden, däri lär skiljelinjen visa sig när partiledardialogen genomförs denna dag i Örnsköldsvik.

ANNONS
ANNONS