104-year-old Australian scientist David Goodall sits in a wheelchair in Basel, Switzerland, Tuesday, May 8, 2018. (AP Photo/Jamey Keaten)
104-year-old Australian scientist David Goodall sits in a wheelchair in Basel, Switzerland, Tuesday, May 8, 2018. (AP Photo/Jamey Keaten) Bild: Jamie Keaten

Rätten att få välja värdig död

Ledare 11/5. Vi öppnar inte dörren till avgrunden genom att låta människor få slippa en plågsam dödsprocess.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

David Goodall sover inte längre. Men är inte heller vaken. På självaste Kristihimmelsfärdsdag gjorde den 104-årige vetenskapsmannen den sista resan ut i det blå. Beslutet var hans eget, men han fick åka ända till Schweiz för att få hjälp – ett av få länder som erbjuder assisterat döende.

David Goodall var inte dödssjuk i traditionell mening. Och mentalt var han vid sina sinnens fulla bruk – däremot sviktade synen och hörseln kraftigt till följd av hög ålder. David Goodall hade sett sina vänner dö och sitt aktiva liv krympa till ett minimum. Det var en bidragande orsak till att han tyckte det var dags att sätta punkt, och kämpade för rätten till ett värdigt slut.

ANNONS

– Min känsla är att en gammal människa som jag skall ha fulla medborgerliga rättigheter, inklusive rätten till assisterat självmord, sade han i en intervju i the Guardian inför resan till Schweiz.

En majoritet, 60 procent av svenskarna delar hans uppfattning att det bör finnas tillgång till laglig dödshjälp. Detta enligt en undersökning gjord i vår av Forskning & Framsteg i samarbete med opinionsinstitutet Novus.

I Sverige är det bara tillåtet att avböja livsuppehållande vård. Det är exempel tillåtet att sakta svälta ihjäl en dement människa som befinner sig i slutskedet, men helt förbjudet att öka dosen morfin för att förkorta den grymma processen. Egentligen är det helt absurt att det är den omänskligt utdragna dödskampen som är rutinen. Den är nämligen inte värdig utan vidrig.

Men, tänker kanske någon, en välmeriterad äldre vetenskapsman borde väl kunna klara av att släcka sitt lyse själv? Tyvärr är det inte alltid så lätt. David Goodall misslyckades tre gånger innan han bokade resan till Schweiz.

Att äldre försöker ta sina liv är inget okänt fenomen, om än något vi sällan pratar om. Även i Sverige sker det vid återkommande tillfällen. I vissa fall handlar det om att äldres depressioner inte bara kan vara svårupptäckta utan också svårbehandlade. Den problematiken kan bara avhjälpas med mer uppmärksam vård och ännu mer forskning på området. Äldre skall givetvis ha samma rätt som yngre till vård vid psykisk sjukdom. Och för dem som blir deprimerade till följd av ensamhet och isolering bör det finnas äldreboende att tillgå – inte evighetslånga köer.

ANNONS

Att dödssjuka eller väldigt gamla människor vill tacka för livskalaset och göra sorti i stil med David Goodall är dock något annat, ett resultat av en mogen beslutsprocess vi bör respektera.

Livet på ålderns höst kan te sig väldigt olika. I dagarna fylldes världens äldsta bloggare 106 år. Denna fantastiska kvinna är fortfarande nyfiken på livet, full av livsglädje och förskonad från smärta och krämpor. Samtidigt som vi kan glädjas över detta inspirerande energiknippe gör vi dock klokt i att lyssna även på de mindre lyckligt lottade.

Att tvinga människor till ett livsslut i plågor är inte den enda vägen att fortsätta vandra. Det finns andra. Låt oss ta efter de bästa lösningarna från de föregångsländer som slagit in på de alternativa stigarna.

ANNONS