Bild: iStock
Bild: iStock

Rätt att leva, rätt att dö - legalisera dödshjälp!

När sjukdomen tar kontrollen över det egna livet och samhället kontrollen över den egna döden.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 8/1. Föreställ dig detta. Du är 18 år gammal och har precis kommit in på din drömutbildning, psykologprogrammet. På universitetet studerar du hårt och tar examen med toppbetyg. Entusiastiskt ansöker du till att bli doktor, doktor i barnpsykologi. Du blir antagen och får till och med börja undervisa på universitetet. Mötet med studenterna, deras frågor och engagemang ger dig energi, och varje dag går du till jobbet med studs i stegen. Tills den där dagen. Dagen då kroppen bara ger upp. Under en föreläsning ramlar du ihop och kan inte resa dig igen. Smärtan sticker som tusen knivar längst hela ryggraden. Den gör dig döv för ditt eget skrik.

ANNONS

Halvvägs igenom utbildningen får du ge upp allt. Dina drömmar, ditt liv. Du har den obotliga diagnosen Limb-girdle muskeldystrofi (LGMD) och alla muskler under nacken kommer inom några år att förtvina. Döden kommer dock långsamt, först decennier efteråt. Du är 25 år gammal.

Detta är historien om Holly Warland, en ung australiensk kvinna som i skrivande stund inväntar döden i sin säng i Queensland. För två år sedan kunde hon träna, arbeta och umgås med vänner och familj likt vilken ung vuxen som helst. Idag kan hon på en bra dag gå den korta sträckan till toaletten. Hon behöver konstant vård och tillsyn, och hennes en gång skarpa hjärna kan inte längre bearbeta större information. Hon kan inte slutföra sin forskning.

På Instagram dokumenterar Holly sitt liv. Det goda, och det onda. Det blir mest ont då hon lever i konstant smärta. Och hon är inte ensam. Runt om i världen, och även här hemma i Sverige, finns det människor som är dömda att invänta sin dödsdag i ett enda utdraget lidande. Deras sjukdom har tagit ifrån dem kontrollen över sina egna liv, och samhället kontrollen över deras egen död. Aktiv dödshjälp, det vill säga läkarassisterad, är nämligen endast lagligt i Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Schweiz samt delstaterna Oregon och Washington USA. Bara i Schweiz finns organisationen Dignitas som tar emot utländska medborgare, vilket resulterat i en slags ”dödshjälpsturism”. Sedan organisationen grundades 1998 har över 1200 utländska personer rest till Schweiz för att avsluta sina liv.

ANNONS

Likväl som man har rätten att få leva ett liv fritt från våld och smärta, likväl ska man ha rätten att få en död som densamma. De som är emot aktiv dödshjälp är inte de sjuka och lidande, utan friska och kapabla personer med haltande moralargument. Sveriges läkarförbund har länge varit emot assisterat självmord med motiveringen ”att vidta åtgärder i syfte att patienten ska avlida är främmande och väsensskilt från uppgiften att ge vård och bota, behandla och lindra sjukdomar”. Förbundets motivering säger emot sig själv. Om en sjukdom är obotbar och endast orsakar lidande, är inte den ultimata lindringen döden? Samtidigt uppger 66 % av svenskarna att aktiv dödshjälp ska vara tillåtet vid obotlig sjukdom, och 22 % att det ska vara tillåtet oavsett (Aftonbladet/Sifo). Det ter sig högst osannolikt att ingen av svenskar inte skulle vara läkare också.

Att organisationer som Dignitas finns är ingen lösning på problemet. Även om organisationen idag är icke-vinstdrivande kostar ändock behandling, boende, resa och kroppens färd tillbaka till hemlandet ca 50’000 kronor. Den som har råd kan välja att bli fri sitt outhärdliga invalidiserande handikapp eller olidliga smärta. Den som inte har det är förpassad till att lida livet ut.

ANNONS

Ett liv och en död utan smärta ska givetvis inte vara en klassfråga i ett land som Sverige. En aktiv dödshjälp som ingår i vår statliga sjukvård och en process som noga överses av psykologer och läkare säkrar rätten till ett värdigt liv – och en värdig död. Professionell och icke-vinstdrivande översikt säkerhetsställer att ingen tar ett beslut pådrivet av någon annan, och att personen i fråga verkligen inte kan bli fri från sin plåga på annat sätt.

Lyssna på de obotligt sjuka, de i konstant smärta som lider dag efter dag. Läs Holly Warlands historia på hennes Instagram. Lyssna på dokumentären ”Sista resan” om det svenska paret Ingvor och Erkkis. Det finns ingen etik och moral i världen som kan förneka dem, och det ska inte heller svenska staten.

ANNONS