Lita på skolan

Det är dags att inse att skolans personal för det mesta vet vad de gör och ha det som utgångspunkt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Julen närmar sig och med den diskussioner kring olika typer av firanden, till exempel av Lucia. Redan har rykten om inställda Luciafiranden resulterat i hot mot personal och stora tidningsrubriker. Oftast baserat på ogrundade rykten. Ibland har det dock handlat om att det verkligen skett förändringar i firandet. Det kan till exempel handla om att föräldrar inte längre är välkomna på Luciafirandet.

Det kan finnas många skäl till att skolan eller förskolan väljer att förändra verkliga eller inbillade traditioner. Bara en sådan enkel sak som att dagens tillgång till kameror i mobiltelefoner i kombination med sociala medier gjort att det är väldigt lätt att bilder till exempel från ett Luciafirande hamnar på Facebook eller Instagram. Detta trots att det kanske finns barn som lever under skyddad identitet eller vars bild av andra anledningar inte bör spridas.

ANNONS

Det kan också vara så att det i samband med denna typ av firanden skapas andra typer av problem, det kan till exempel handla om att det bidrar till en olycklig utseendefixering.

En fråga som också bör vara aktuell är vilka förväntningar det skapar på att barnen ska komma med rätt typ av kläder. Lucia- och stjärngosselinnen är för de flesta ett onödigt klädesplagg. Även om det för de flesta är en överkomlig utgift, är det inte det för alla.

Denna typ av argument kan föräldrar ibland ha svårt att ta till sig. Det är lätt att bara se till sin egen situation, att bara tänka på hur trevligt det alltid varit med de där firandena.

I dagens samhälle saknas den lydnad för auktoriteter som fanns för kanske ett halvsekel sedan. Det är ingen tvekan om att skolan, eller samhället, lyckats med att skapa medborgare som är ifrågasättande. Det är i grunden bra. Det gör dock att det blir svårare för skolor och förskolor. Beslut ifrågasätts och motarbetas, ibland inför barnen och ibland med ord och handlingar som inte är acceptabla.

Självklart är det bra att ställa frågor om man som förälder undrar över något och skolan bör också informera föräldrar om vad som sker och varför. Gärna också ta en diskussion med föräldrar om skolans arbete, både om den pedagogiska och den sociala delen. Men det är skolan eller förskolan och dess personal som har ansvaret för verksamheten. Ibland är det också så att föräldrar inte kan få information om alla skäl bakom ett beslut.

ANNONS

Det är dags att inse att skolans personal för det mesta vet vad de gör och ha det som utgångspunkt. Det gäller naturligtvis i än större utsträckning om du ser någon historia från en helt annan del av landet som någon delar på Facebook. Oavsett hur upprörda dina Facebookvänner är, dela inte vidare. Utgå från att om en skola eller förskola verkligen gjort det som påstås, vilket är mindre troligt, så har de säkert goda skäl för sitt beslut.

ANNONS