Vem får Varbergs första jämställdhetspris?
Varberg har nu delat ut jämställdhetspriset för första gången. Vinnare: Varbergs mountainbikeklubb!
Vem får Varbergs första jämställdhetspris? Varberg har nu delat ut jämställdhetspriset för första gången. Vinnare: Varbergs mountainbikeklubb! Bild: Annika Karlbom

Jämställd vinnarstrategi

Mörkermän avfärdar kampen mot könsorättvisor som batikhäxe-politik. Men Varbergs envisa strävan är ett ljus i mörkret.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 30/11. Genustjafs eller orimlig orättvisa? Döm själva. Hur rimligt är det att killarna får bästa träningstiderna och mest av skattepengarna? Så ser det nämligen ut i kommun efter kommun. Fördelningen av resurserna till idrottslivet brukar ligga på ungefär 60-40, till pojkarnas fördel.

Ridning är Sveriges näst största ungdomsidrott. Men det märks inte bidragsmässigt. Stöden till idrottsutövning och anläggningar för exempelvis fotboll och hockey är betydligt mycket mer generösa på det flesta håll i landet.

Lika bedrövligt såg det ut i Varberg för sex år sedan. Men tack vare engagerade politiker och ett medvetet arbete kan kommunen numera visa fram ett jämställdhetsbokslut med lika fördelning mellan könen. Ett treårigt riktat stöd till ridsporten på 4,5 miljoner har bidragit till att hyfsa statistiken. Förvaltningen har dessutom satsat på locka fler tjejer till ishallen – för att inte tala om bygget av Tresteget. En ny fräsch plats för framförallt friidrott och gymnastik – som är tjejdominerade sporter.

ANNONS

Annat kan sägas om mountainbike – eller kunde. För även här har medvetna satsningar burit frukt. Därför belönades cykelföreningen Varbergs MTB med kommunens första jämställdhetspris. Klubben har jobbat aktivt med att få in fler kvinnor, bland annat med hjälp av de projektbidrag som Varberg delar ut för jämställdhetsarbete.

Betyder detta att Varberg kan luta sig tillbaka och skörda frukterna det jämställdhetsarbete man startat?

Nej. Och det är kommunen medveten om. På onsdagens spridningskonferens redovisades fler arbetsområden att kasta sig över, som att få fler pojkar att läsa böcker. Att läsningen och läsförmågan sjunkit bland killar blir ett bekymmer inte bara för dem som individer. Varberg gör klokt i att rikta sin uppmärksamhet även till detta område.

Att Varberg kommit en god bit på väg betyder inte att det omgivande samhället gjort lika stora framsteg. Just nu skönjes en backlash i den iskalla högervindens spår. Rimliga jämställdhetsinitiativ avfärdas med hånfulla utfall, feminister utmålas som häxor och de sexuella trakasserierna ökar i skolan. Minns också hur KD, mitt under brinnande valrörelse, utnyttjade den konservativa medvinden i sin kampanj mot ”genusflum”.

Vad hade fått kristdemokrater att rasa, såsom den halländske riksdagsledamoten Larry Söder? Jo, en skrivning i läroplanen om att jämställdhet i förskolan ”handlar om att ge flickor och pojkar lika utrymme” och att förskolan ska arbeta för att ”motverka könsstereotypa uppfattningar”.

ANNONS

Detta tämligen självklara uppdrag fick Larrys Söder att orera om ”radikalfeminism”.

Med andra ord skulle topplocket säkert gå på en och annan KD-politiker om de såg Varbergs satsningar på att motverka just könsstereotypa val, som försök att locka fler pojkar till Kulturskolan och fler flickor till ungdomsgårdarna. Som tur är finns dock brett stöd lokalt för Varbergs fortsatta jämställdhetsarbete.

ANNONS