Huskurage när grannen skriker i panik

Fega inte ur. Bry dig. Fråga. Slå larm. Var en medmänniska.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 27/10. Blåtiran och den flackande blicken fick oss att ana oråd. Den äldre grannkvinnan var först inte bekväm av frågan, men berättade sedan att hon bråkat med sin förre man. Han brukade ofta komma på besök.

”Och så är jag så förtvivlat hungrig”, sade hon

Vart pengarna gått förstod vi av doften av Eau de Cognac. Att missbruk kan vara en bidragande orsak till våld i nära relationer är ingen hemlighet. Och heller inget skäl att vända bort blicken.

Lite mat och några samtal senare hade vi säkert inte löst grannkvinnans problem. Men vi hade åtminstone bidragit. Och det betyder så mycket. Det där att våga lägga sig i.

ANNONS

Huskurage kallar Centerkvinnorna det hela när de nu kampanjar och skickar skrivelse till Varbergs Bostad och andra lokala hyresvärdar. Konceptet har myntats av kriminologen Nina Rung, som genom ideell förening hittat ett annat sätt att arbeta mot våld i nära relationer.

Att C-kampanjen, som planerats länge, hamnat helt rätt i tiden råder ingen tvekan om. Kvinnors utsatthet är på allas läppar tack vare #metoo.

Huskurage beskrivs bäst som ett sätt att införa enkla rutiner för hur de boende i flerbostadshus kan hantera misstankar om våld. Våga knacka på, var två om det behövs, slå larm - är några exempel. Lite som Grannsamverkan mot brott som etablerats i många villakvarter.

– Många vet vad grannsamverkan är och vi fick fantastisk respons av förbipasserande när vi kampanjade på stationen, säger Eva Pehrsson-Karlsson

Nog behövs det fler sätt att förebygga våld. Förra året anmäldes 12 400 fall av misshandel i nära relationer i Sverige, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

En rad bostadsrättsföreningar och andra hyresvärdar i en rad kommuner har börjat jobba med Huskurage. På Orust gör man det dessutom i samverkan med polisen.

– I stället för att tänka ”var och en får sköta sitt” kan man vända på frågeställningen – om jag blev misshandlad och skrek för mitt liv skulle jag då vilja att en granne ingrep, säger Ulf Darrell, kommunpolis på Orust och Tjörn i Bohusläningen.

ANNONS

Lokalpolisområde Södra Fyrbodal och Orustbostäder är först ut i region Väst med att använda Huskurage. Men visst låter det som något för Varberg att ta efter! Vårt samhälle behöver definitivt mer civilkurage eller huskurage.

ANNONS