STOCKHOLM 20090202
Undersköterskan Rebeca Miranda hjälper en äldre person på Kulltorps Vård- och omsorgsboende på Söder i Stockholm 
Foto Henrik Montgomery / SCANPIX / Kod 10060
STOCKHOLM 20090202 Undersköterskan Rebeca Miranda hjälper en äldre person på Kulltorps Vård- och omsorgsboende på Söder i Stockholm Foto Henrik Montgomery / SCANPIX / Kod 10060 Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Fler händer trumfar färre arbetstimmar

Förkrossande majoritet i Varberg röstade ned Vänsterpartiets dyra utopi om sextimmarsdag.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Ledare 24/1. Äntligen! Efter över två år berednings och 35 minuters fullmäktige debatt kom avslaget. Men hur kunde det ta så lång tid? Idén var ju dödfödd från början. Det borde ha kunnat konstateras långt tidigare. Men nu är Vänsterpartiets motion om försök med sextimmarsdag historia.

– Ännu ett försök blir lite meningslöst. Det konstaterade Jana Nilsson (S) krasst när han argumenterade för att avslå motionen.

Grejen är ju den att en rad försök redan har gjorts – utan att det lett till vidare åtgärd. Skälet är uppenbart. Även om försökspersonerna uppskattat att jobba lite mindre, finns inga klara bevis på att det fått tydliga effekter på hälsa och sjukfrånvaro. Det vi däremot säkert vet är att en arbetstidssänkning, med bibehållen lön, kostar mycket skattepengar. Och även om Varberg är omgivet av vatten, badar kommunen inte pengar. Då gäller det att prioritera klokt.

ANNONS

– Det är en tung arbetssituation för många inom äldreomsorgen. För att förbättra arbetsmiljön, fborde man ju sätta till fler människor, sade Jana Nilsson.

Hans analys är helt korrekt. En stressig arbetsmiljö blir inte automatiskt lugnare för att arbetstiden kortas. Istället sätts kanske press på de anställda att göra mer under den tid de är på plats, vilket naturligtvis kan betyda mindre tid för varje äldre omsorgstagare. Dessutom skulle det behövas betydande personalförstärkningar bara för att täcka upp för förkortningen.

Christopher Bergenblock (C) pekade på att om en förkortning genomfördes på bred front i kommunen måste man gå från cirka 4500 till 6000 kommunanställda. Och varifrån skulle all den personalen skulle komma ifrån.

– Vi har problem med att fylla tjänster utan utopin, konstaterade Christopher Bergenblock.

”Redan idag är många av kommunens yrkesgrupper svårrekryterade och rekryteringsläget blir alltmer ansträngt. Införande av sex timmars arbetsdag medför att ytterligare medarbetare med rätt kompetens för uppdraget behöver rekryteras.”

Det konstaterar ekonomidirektör Stefan Tengberg i motionssvaret från förvaltningen.

Visserligen skulle en arbetstidsförkortning kunna locka arbetstagare till Varberg. Men den lilla positiva effekten tas ut av det faktum att rekryteringsbehovet skulle bli väldigt mycket större.

Vad jämställdhetseffekterna beträffar, vilka Vänsterpartiet lyfte fram som ett skäl för sextimmarsdag, skulle de sannolikt bli högst begränsade – kanske i vissa fall till och med leda till backlash. En sextimmarsdag inom kvinnodominerade yrken ledar lätt till, vilket Ceclia Rönn (FP) pekade på i fullmäktige, till att mer arbete med hem och familj utförs av kvinnor.

ANNONS

Varberg har nu förpassat motionen, med förkrossande röstsiffror för Vänsterpartiet, till den papperskorg det hör hemma. Bra. Låt oss nu i stället fokusera på att lyfta äldreomsorgen så att den blir bättre för såväl personal som vårdtagare.

ANNONS