Falkenberg måste öva konsten att prioritera

Helgade vare kommunala nej-sägare som förstår att avstå från orimligt dyra ”sätta-på-kartan”-byggen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Ledare 25/1. Nej. Ett litet ord med oförtjänt dåligt rykte. Att säga Ja kan låta så mycket skönare. Som om man vore mer framtidsinriktad.

Det där har ”visionärerna” för länge sedan räknat ut. De vet – lika väl som barn framför godishyllan vid kassan – vilka knappar de ska trycka på. Och så står plötsligt kommunledarna där och lovar gott till alla. En arena här, en simhall där, mer gratistjänster – eller varför inte en kamelfarm?

Notan? Den får skattebetalarna ta. Men det är ju så bra för alla när man får chansen att ”sätta-kommunen-på-kartan”. För då lockar man ju både nya invånare till kommunen. Och turister. Och företag som vill vara i den coola staden.

ANNONS

Eller?

I teorin kanske. Men den där särskilda lockelsen uteblir ju definitivt om alla satsar på samma sak - och just nu går badhusfebern genom landet.

Men, säger kanske någon, om vi bara nöjer oss med en renovering av Klitterbadet får vår kommun tristare rykte. Återigen känns argumentationen igen. Det är som när tonåringen förklarar varför märkeskläder är skillnaden mellan en vinnar-look eller en loserstämpel.

Översatt till badhusfrågan på kommunal nivå blir det ungefär såhär: Om vi inte storsatsar åker ju alla till grannbyn. Alla Falkenbergare kommer att åka till Varberg nu när det blir ett nytt badhus där. Och så kommer folk flytta dit i stället...

Det är då kommunpolitikern måste vara som en förälder:

Nej. Tänk på tänderna...

Nej. Tänk på plånboken...

Det senare är extra viktigt för en kommun i dessa tider. Skall vi ha råd med kommunala kärnuppgifter, satsa på väsentligheter som en bättre skola med mindre klasser och en bättre äldreomsorg med mer personal, då kan vi inte låta oss lockas av lyxfällebad.

Enligt senaste budet kommer Varbergs nya badhus att kosta 451 miljoner kronor. I Linköping divideras det fortfarande kring en badhussatsning som prognostiserats till hela 860 miljoner kronor.

Redan nu kan man ana varåt det kan barka i Falkenberg.

ANNONS

– Om vi ska ha ett attraktionsbad ska det vara något som inte finns idag. Ett bad som uppskattas av barnföräldrar är det i Skövde, så de måste ha gjort någonting bra. Det sade fritidschef Christian Fager när HN nyligen skrev om Klitterbadets framtid.

Arenabadet i Skövde ingår i en anläggning där det även finns bowlinghall och evenemangshall. Ska man frikoppla bara själva badet kostade det cirka 300 miljoner kronor. Men det var 2009. Tio år senare kan man dubbla den summan för att få en hum om vad något motsvarade skulle kosta.

I den förstudie som ska dras igång inkluderas även alternativ med olika nivåer av renovering. Det är rimligt. Liksom att kommunen lyssnar till simklubbens önskemål. För en simhall bör ju ses som en idrottsanläggning i första hand. Gå på spa kan hugade turister göra i den privata anläggningen intill.

Rutschkanor av alla de slag, vågmaskiner och vattenforsar då? Ska inte Falkenbergs barn och besökare också få njuta av allt detta.

Nej.

Falkenberg måste prioritera. En simhall med en 50-metersbassäng, bra simskola och en ombyggnation som ger en bra inomhusmiljö är rätt och rimligt. Men säg redan nu nej till den där svindyra sätta-på-kartan visionen.

ANNONS