Dyrköpt kunskap?

Integriteten och datahanteringen anses vara fixad. Nu vill vi se att 31 miljoner kronor leder till något som märks i vården.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Ledare 22/5. Region Hallands samarbetsavtal med Brigham and Women’s Hospital i Boston, USA, fick strålkastarljuset på sig när det uppdagades att det fanns tveksamheter kring både etik och juridik vad gällde överföringen av patientdata till USA. Projektet stoppades för ett tag men är nu åter i rullning.

Till skillnad från tidigare upplägg skickas inte längre patientdata till andra sidan Atlanten. Forskarna från Boston har enbart tillgång till dessa uppgifter när de är i Halland och arbetar på sitt uppdrag. Detta upplägg skulle rimligen gällt redan från början, men inblandade personer från Region Halland verkar ha haft samma naiva inställning som Transportstyrelsen och en del ministrar när det gäller vilka uppgifter man ska dela med sig i sina samarbeten med andra nationer.

ANNONS

Som invånare i Halland ska vi nu förhoppningsvis känna oss tryggare med att veta att personliga uppgifter om oss hanteras mer varsamt. Genom så kallad psedonymisering görs vi dessutom anonyma när personnummer byts ut mot löpnummer.

Som invånare i Halland kan vi däremot fundera på vad vi i slutänden ska få ut av de 31 miljoner kronor projektet kommer att kosta? Svaret från regionstyrelsens ordförandes, Mikaela Walterson (M), är tyvärr inte helt övertygande: ”Det är svårt att mäta värdet i pengar, men samarbetet har gett oss underlag och kunskap som vi kommer att ha stor nytta av framöver”. Nog hade vi kunnat önska oss ett svar som lät klargöra att det kommer betala sig många gånger om och dessutom ge andra mervärden.

Vad är då ”nyttan” man hoppas att forskningsprojektet ska det leda till? Jo, ett informationssystem som ger beslutsfattarna möjlighet att se hela bilden och att simulera sannolika följder av förändringar i processerna. Detta i sig ska underlätta strategiska beslut om hur resurserna ska fördelas på bästa sätt. Ur patientens perspektiv handlar det om att göra vägen genom sjukvårdssystemet så smidig som möjligt.

Visst, 31 miljoner kronor är med tanke på de miljarder Region Halland hanterar, ur ett perspektiv en mindre summa. Men ur ett annat perspektiv är det ganska mycket man kan få för den summan. Den kunskap och det underlag man vill få ut av projektet måste rimligen väga väldigt tungt för att det inte ska sluta i en upplevelse av att ha köpt grisen i säcken.

ANNONS
ANNONS