Bristen på sjuksköterskor

Hög belastning och brist på personal, så låter det även denna sommar när det gäller behovet av fler kollegor i den halländska vården.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 19/6. Sjukvården är en högt prioriterad fråga av väljarna, i många mätningar är det frågan som sätts främst.

Även om svensk sjukvård i en internationell jämförelse tillhör den bättre innebär det inte att den är felfri, det påminns vi om till och från. Under senare år har vi inte minst fått återkommande upplysningar om bristen på sjuksköterskor. Dessa rapporter är snart en lika vanligt förekommande sommartradition som att få rapporter om tillgång till jordgubbar och nypotatis till midsommar: ”Hur blir det med tillgången på sjuksköterskor i juni, juli, augusti?”

Även i år erbjuder Region Halland extra pengar för att få sjuksköterskor att skjuta på sommarsemestern. Ett bra tillskott till semesterkassan för den som hellre prioriterar en höst- eller vintersemester, men det finns samtidigt fog för kritiken från de som påpekar att detta kan leda till hälsoproblem för personalen. Vad innebär det på sikt att inte ta semester när solen lyser och barnen har sommarlov? Att skjuta på ledigheten när man har ett jobb som många dagar är stressigt är inte hållbart i längden. Utifrån perspektivet att politiker talar om att göra yrket mera attraktivt är det ingen bra reklam att sommarsemestrar inte är självklart i denna bransch.

ANNONS

Och det är inte enbart regionens arbetsmiljö som är ansträngd. I dag skriver HN om situationen för sjuksköterskor som arbetar inom vården i Varbergs kommun. Hög belastning i kombination med personalbrist gör att fler funderar på att lämna yrket. Flera har redan gjort det valet, bara under det här året har 18 personer sagt upp sig. Problemet med en högre personalomsättning uppmärksammades i och för sig redan förra året och kommunen har påbörjat ett arbete för att hitta möjliga åtgärder. Detta är ett dock ett ofärdigt projekt och därmed kvarstår en ansträngd situation.

Stressad personal och brist på personal leder givetvis även till konsekvenser för patienter och deras anhöriga. Ett vittnesmål om problemen detta innebär finns också i dagens tidning. När man hör om dessa upplevda brister och lidandet det leder till är det mer än begripligt att sjukvården är en prioriterad fråga för väljarna.

Fler behöver lockas till yrket. Lönen är en del, men mer avgörande är troligen att arbetssituationen blir hållbar. Detta är delvis en ekonomisk fråga, men det är även en fråga om komma tillrätta med ett fungerande ledarskap.

Partier, framför allt de som har hållit i klubban under innevarande mandatperiod bör krävas på konkreta svar när de möter väljarna hela vägen fram till valdagen den 9 september.

ANNONS
ANNONS