Veckan som gått

Vi ska tillåta oss att stanna upp för en stund, men sedan är det viktigt att återvända till allt det där som behöver göras.

ANNONS
|

I veckan före påsk hände det många fruktat i Stockholm. Jag lämnade Stockholm för att åka hem till Kungsbacka några timmar innan dådet skedde. Jag satt på tåget då alla notiser ramlade in i telefonen. Naturligtvis blev jag orolig för vänner och bekanta som ofta rör sig nära Åhléns. Ganska snabbt gick också vårt eget säkerhetssystem igång. Vi fick information om att Riksdagen stängdes och vi blev ombedda att meddela var vi befann oss.

När jag nu kom tillbaka till Stockholm och passerade Drottninggatan fanns det lappar, blommor och minnen en vägg utanför Åhléns. De pågående diskussionerna i riksdagen präglas förstås av det som hänt och det finns många tankar på vad som kan göras bättre. Inom mitt ansvarsområde så ligger det förebyggande arbetet emot våldsbejakande extremism. Vi i Konstitutionsutskottet har nu bjudit in den nationella samordnaren Anna Carlstedt för att få en avrapportering om hur arbetet går. Vi kommer också att behandla två betänkanden med många motionsförslag om detta ämne nu under våren. Och parallellt kommer det att pågå andra samtal om terrorism.

ANNONS

Även om det fortfarande är väldigt kallt så är ett säkert vårtecken att vårbudgeten presenteras. Svensk ekonomi går bra. Sedan regeringen tillträdde 2014 har 150 000 fler ett jobb att gå till. Underskott i statsfinanserna vänts till överskott. Något som möjliggör för en offensiv och framtidsinriktad politik. Satsningarna går till vissa skolor för att höja skolresultaten och minska ojämlikheten. Till förlossningsvård, pensionärer, polisen, försvaret och barn och ungdomars psykiska hälsa. Dessutom går stora satsningar till att förbättra klimatet.

Ska vi möta klimathotet måste hela samhället engageras. Från kommuner till enskilda individer, företag och stat. Med regeringens satsning på Klimatklivet ser vi bevis på att det finns ett stort engagemang över hela Sverige för att ställa om. Klimatklivspengar har gått till mer biogas, fler laddningsstationer för elfordon, bättre återvinning av avfall inom jordbruket och energieffektivisering. Allt sådant som minskar de klimatskadliga utsläppen. Och nu förstärker regeringen dessa satsningar med ytterligare 500 miljoner.

Allt detta bidrar till att stärka Sverige. När terrordåd eller andra otäcka händelser inträffar skall man naturligtvis tillåta sig att stanna något. Men sedan är det viktigt att återvända till allt det där som behöver göras. Och då vill i alla fall jag passa på att berätta att även om det är mycket kvar så gläds jag över att många av våra satsningar börjar ge resultat.

ANNONS
ANNONS