Moralen är absolut

Trumps ovilja att ta avstånd från helgens hemska händelser i Charlottesville är ett typiskt exempel på den farliga relativiseringen i politiken.

ANNONS
|

Krönikan 24/8. Förra veckan var det oroligt i den amerikanska staden Charlottesville. En stor grupp högerextrema hade samlats till en gemensam protest, med allt från Trumpsupporters som gillar att härja på nätet till nazister med hakkorsflaggor och skjutvapen. De marscherade och skanderade slagord som ”vi tänker inte låta judar ta vår plats” och den nationalsocialistiska ”Blod och jord”. De mötte motstånd, våldsamheter utbröt och människor blev misshandlade. En högerextrem protestant körde in i en grupp motdemonstranter med en bil och en ung kvinna avled.

Protesterna är hårresande i sig, att otäcka grupper som KKK, nazister och vit-makt anhängare samlar sig på det här sättet är en varningsflagga. Att en person dessutom blev dödad visar på hur våldsamma och farliga dessa människor är.

ANNONS

Men lika obehagligt har efterspelet varit, vad gäller president Trumps reaktion på protesterna. Många som gick i de bruna leden hade ”Make America great again” kepsar och ”Heil Trump” hörs på flera inspelningar. Men presidenten fördömde inte rakt av protesterna, istället svävade han på att han ”fördömer all form av hat” och att det fanns våldsamheter ”på många sidor”. Efter att kritiken blivit massiv valde Trump att gå ut ännu en gång under tisdagen, men var åter diffus och relativiserande. Den ”alternativa vänstern” hade också varit våldsam påpekade han.

Det är svårt att överdriva hur farligt detta är. Att presidenten i världens mest inflytelserika land inte kan göra ett enkelt fördömande av nazister, som mördat en meningsmotståndare, borde vara otänkbart. Det märks också på andra republikaners reaktioner, internet fylldes av ilska avståndstaganden även från tidigare presidentkandidater från samma parti, som Mitt Romney.

Det Trump sysslar med är en livsfarlig trend i internationell politik, att relativisera och använda ”lika goda kålsupare”-argumentet för att rikta bort uppmärksamheten från sina egna brott. Just nu går en grabbig dokumentär på SVT där regissören Oliver Stone intervjuar Putin, där man kan iaktta samma fenomen. Jaja det finns lite politiska motståndare som råkar illa ut, men USA är faktiskt också dumma! Ja Iran avrättar kvinnor om de är otrogna, men väst är faktiskt inte perfekta de heller! Och så vidare.

ANNONS

Att vägra erkänna att det finns värden som är absoluta kan delvis spåras till akademin och trenden att ifrågasätta sanningar. Det kan vara ett viktigt verktyg i vissa fall, men har kommit att missbrukas grovt. Relativisering är livsfarligt eftersom det smetar ut begrepp som moral och gör debatten handlingsförlamad och ignorant. Vad spelar det för roll att Ryssland slänger HBTQ-personer i fängelse? Varför bry sig om att Trump inte verkar ha så mycket emot nazister som supportrar?

Alla goda krafter bör samla sig och protestera å det starkaste mot detta. Vissa frågor kan inte diskuteras, vissa värden är absoluta.

Hanna Marie Björklund
Liberala Nyhetsbyrån
Hanna Marie Björklund
ANNONS