Din röst räknas, använd den!

På söndag kväll får vi veta hur det har gått. Däremot inte hur regeringen skall se ut.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Krönikan 6/9. På söndag röstar vi om vilka vi vill se företräda oss i kommunfullmäktige, i landstinget/regionen och i riksdagen. En del – rätt många – har redan röstat och kan använda söndagen till annat.

Utan tvekan har det varit lite stressigt och körigt för partierna den senaste veckan. Inte minst för partiledarna. Partiledarutfrågning i princip varje dag i någon kanal eller media. Dessutom debatter och dueller. Och opinionsmätningar varje dag. Både om partierna och partiledarna. Onödigt mycket koncentration på partiledarna kan man tycka. Det finns fler intressanta företrädare i partierna som inte får synas så mycket som berättigat.

”Hittills har valrörelsen varit den mest avslagna på mycket länge”, skrev förre politikkommentatorn Anders Jonsson i nättidningen Kvartal (3/9). Å andra sidan har det ju kommit en hel del utspel under de senaste veckorna, så nog finns det tillräckligt mycket att ta ställning till för att kunna gå och rösta. Men det gäller också att faktagranska partiernas utspel så gott det går. Eller åtminstone fundera över om förslagen i utspelen är rimliga att genomföra.

ANNONS

Nästa år är det 100 år sedan riksdagen tog beslut om att också kvinnor skulle få rösta. Första gången blev i andrakammarvalet 1921. Så den lika rösträtten är bara några generationer gammal. Sverige var sist i Norden. Beslutet togs ”tyst och utan debatt”, skriver Riksarkivet på sin hemsida. I Finland hade kvinnlig rösträtt införts 1906, i Norge 1913 och i Danmark 1915.

Lite annorlunda är det när det gäller valen till kommun och landsting/region. Där har utländska medborgare som har bott och varit folkbokförda i Sverige i tre år också rösträtt i de kommuner och landsting där de är folkbokförda: Treårsregeln gäller dock inte för medborgare från EU, Norge och Island. Där gäller det att du skall ha varit folkbokförd 30 dagar före valet. För att ha rösträtt i något av valen måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Allt enligt Valmyndigheten.

Lite drygt 24 procent av väljarna hade, enligt opinionsinstitutet Sifo, i slutet av förra veckan inte bestämt sig för hur man skulle rösta. Det motsvarar cirka 1,8 miljoner svenskar. Högre bland kvinnor – 29 procent, männen 20. Flest osäkra väljare har Miljöpartiet. Men det säger egentligen inte mycket om hur det kommer att gå i valet.

ANNONS

På söndag kväll får vi veta hur det har gått. Däremot inte hur regeringen skall se ut. Undantagsvis kan man möjligen lista ut vilka som skall ta makten i ett antal kommuner och landsting/regioner. Den tiden är förbi när ett parti kunde få egen majoritet i en beslutande församling. Det kan ta tid innan vi vet vilka som skall styra. Nu har vi hört vad partierna vill. Nu är det dags att rösta.

Gör det om du inte redan gjort det.

ANNONS